بازرسی انرژی در واحدهای صنعتی، یکی از خدمات کاربردی برای تعیین میزان تطابق صنایع با استانداردهای معیار مصرف انرژی میباشد. انجام بازرسی انرژی در واحدهای صنعتی در راستای اطمینان از رعایت الزامات قانونی مطابق با الزامات مورد نظر در استاندارد بینالمللی سیستم مدیریت انرژی مورد نیاز می باشد.
بطورکلی خدمات بازرسی انرژی در چهار مرحله زیر قابل ارائه میباشد.
1- برداشت اطلاعات تولید
اولين و مهمترين گام در بازرسي انرژي در يک واحد صنعتی، جمع آوري آمار و اطلاعات توليد مي باشد. اين آمار الگوي مناسبي از روند ورود مواد اوليه، فرآوري و توليد محصول در طول فرآيند در اختيار مي گذارد. برای این منظور لازم است موارد زیر مدنظر قرار گیرد
- شناسایی فرایند تولید
- تهیه اطلاعات میزان مصرف مواد اولیه
- تعیین میزان تولید محصولات متعدد در واحدهای مختلف
- تعیین مشخصات ومیزان تولید محصولات نهایی واحد صنعتی
- تهیه آمار ضایعات تولید
2- برداشت اطلاعات مصرف انرژی
گام بعدي در بازرسي انرژي يک واحد توليدی، جمعآوري اطلاعات مربوط به مصارف انرژي واحد شامل برق و سوخت مصرفي است. بطور کلي اقداماتي که در اين بخش صورت ميگيرد به شرح ذيل است:
- مشخص نمودن حاملهاي انرژي و نحوه توزیع
- جمع آوري اطلاعات انرژي
- بررسي سيستم تامين برق مجموعه
3- اعتبار سنجی اطلاعات
پس از جمع آوري اطلاعات مربوط به آمار توليد و ميزان مصرف انرژي در كارخانه، لازم است اطلاعات جمع آوري شده اعتبار سنجي شده و صحه گذاري گردند، برای این منظور ابزارها و متدهای متعددی وجود دارد که باتوجه به نوع اطلاعات و وضعیت واحد صنعتی بازرسان انرژی نسبت به صحه گذاری اطلاعات اقدام مینمایند.
4- محاسبات مصرف ویژه انرژی و تطابق با استاندارد
در نهایت بعد از انجام فعالیتهای مراحل قبل، بازرس انرژی مطابق با استاندارد معیار مصرف در هر واحد صنعتی، نسبت به انجام محاسبات مصرف ویژه انرژی و تطابق آن با استاندارد ملی معیار مصرف اقدام مینماید و گزارش مربوطه را در اختیار واحد صنعتی قرار میدهد.